Kırmızı Et Çeşitleri ve Baharatlar

Kırmızı et, en önemli hayvansal protein kaynağı olmakla birlikte içerdiği vitamin, mineral, antioksidan maddelerle beslenmemiz ve sağlığımız için vazgeçilmez bir önem taşıyor. Her gıdada olduğu gibi “azı karar, çoğu zarar” mantığıyla yaklaşarak olması gerektiği ve sağlığımızı olumsuz etkilemeyecek şekilde tüketmemiz gereken temel gıdalardan biri.

Kırmızı etlerin birçok pişirme yöntemi mevcut. Ancak nasıl pişirilirse pişirilsin, kırmızı etler özellikle marinasyon aşamasında baharatlarla çeşnilendirilirse çok daha yumuşak ve lezzetli olurlar. Bu yazımızda ızgara yapılan kırmızı et çeşitlerinden bir kısmını ve onlara en çok yakışan baharatları sunacağız:

Kuzu pirzola:

Mangalda yapılacak kuzu pirzola; tuz, kekik, karabiber ve çok az zeytinyağı ile (isteyen çok az şarap da eklerse daha yumuşak olur) marine edildikten sonra streç filmle kaplanıp 4-5 saat buzdolabında bekletilmelidir.

Dana pirzola:

Dana pirzolayı; tuz, kekik, biberiye, kimyon ve karabiberi, 2 kaşık yoğurt, 1 kaşık zeytinyağı ile karıştırarak hazırlayacağınız karışıma iyice bulayıp marine ettikten sonra streç filme sarın ve 4-5 saat buzdolabında bekletin. Bu işlemle harika bir lezzet ve yumuşacık bir et elde etmiş olursunuz.

Kuzu küşleme:

Genel olarak hiçbir baharata ihtiyaç duymayan bir ettir. Ancak küşlemelerin arasına, tuzla birlikte taze kekik yaprakları koyarsanız ve 1 saat kadar bu şekilde bekletip üzerindekileri sıyırdıktan sonra ızgarada pişirirseniz çok daha lezzetli olur.

Kuzu şiş:

Soğan rendesi, sarımsak, tuz, kekik, karabiber, kimyon, kırmızı toz biber, yoğurt ve bir kaşık kırmızı şarap karıştırarak marine edeceğiniz kuzu şiş, lezzeti ve yumuşaklığı ile ağzınızda unutulmaz bir tat bırakır.

Dana şiş:

Soğan, sarımsak, tuz, kekik, kimyon,  karabiber, zeytinyağı, yoğurt ve bir miktar kırmızı şarap koyularak marine etmenizi, en az 4-5 saat buzdolabında dinlendirmenizi tavsiye ederiz.

Kuzu külbastı:

Zeytinyağı, tuz, sarımsak, kekik, kırmızı biber, karabiberle hazırlanmış sosa bulayıp yoğurur gibi marine ettiğiniz külbastıları streç filme sarıp dinlendirdikten sonra pişirin.

Dana külbastı:

Soğan, sarımsak, tuz, kekik, kimyon, karabiber, zeytinyağı, yoğurt ve bir miktar kırmızı şarap koyularak marine etmenizi ve en az 4-5 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra pişirmenizi tavsiye ederiz.

Dana antrikot:

Dananın sırt kısmında bulunan 3. ve 10. kaburga arasından üretilen, içerdiği %10 civarında yağ tabakasıyla mermerimsi görüntüsü olan çok lezzetli bir ettir. Antrikot etimiz mutlaka dinlendirilmiş olmalıdır. Pişirmeden önce de taze kekik, taze biberiye, safran ve hardalla et iyice sıvazlanmalıdır. Baharatlarla sıvadıktan sonra buzdolabında en az 6 saat dinlendirilen antrikotun harika, aromatik bir lezzete kavuştuğunu göreceksiniz.

kırmızı et ve baharat

Izgara etlere kullanılanlar dışında genel olarak kırmızı et yemeklerine yakışan baharatlar:

Taze ya da Kuru Kekik:

Neredeyse tüm yemeklerde kullanılan kekiğin, hem tazesi hem de kurusu kırmızı etlere çok yakışır. Özellikle tazesini marinasyonda kullanmak çok farklı bir lezzet yaratır.

Taze Biberiye:

Taze biberiye de kırmızı etlerin marinasyon aşamasında etin lezzetiyle çok güzel bir uyum sağlar.

Karanfil:

Çok fazla bilinmese de kırmızı etlerde az miktarda kullanılan karanfil, ete bıraktığı aroma ile aklınızdan çıkmayacak, vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet ortaya çıkaracak.

Tarçın:

Evet, yanlış okumadınız! Sadece tatlılarda kullanıldığını düşündüğümüz tarçın, aslında kırmızı ete çok yakışan bir baharattır. Yalnız bu baharatı kullanırken miktarına çok dikkat etmemiz gerekir.

Muskat:

Muskat baharatını etlerin marinasyonu için değil de özellikle et piştikten sonra üzerine dökeceğimiz et sosları içinde kullanmak, ete farklı bir lezzet verir.

Safran:

Çok az üretilebildiği için en pahalı baharat da olsa, et yemeklerinde ve soslarında çok az bir miktar kullanmak ete çok farklı bir lezzet katar.

kırmızı et ve baharat

Hardal:

Izgara kırmızı etlerin piştikten sonra lezzetlendirilmesinde kullanacağınız soslara, az miktarda eklendiğinizde fark yaratan bir baharat.

Kakule:

Çok farklı aromasıyla tencerede pişen et yemeklerinde az miktarda kullanabileceğiniz kakule, yemeğinize harika bir aroma verecek.

Bu ayrıntılarını verdiğimiz baharatlar dışında; hepimizin bildiği ve hemen hemen her evin mutfağında bulunan yenibahar, karabiber, kırmızı biber ve değişik aromalı tuzları, ağız tadınıza uygun oranlarda kullanmak, kırmızı et yemeklerine farklı lezzetler katacaktır.

Kırmızı et ve insan sağlığına etkileri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen okurlarımız, ayrıntılı ve bilimsel bir yazıya buradan ulaşabilir.