Batch Cooking (Toplu Yemek Pişirme) Nedir?
Toplu Pişirme (Batch Cooking) bizim çok da alışık olmadığımız ancak Avrupa ve Amerika’da oldukça yaygın olan bir yemek pişirme modeli. Yemek yapmaya vakti olmayan ve dışardan sık yemek siparişi vermek yerine daha sağlıklı beslenmek isteyenlerin ya da sürekli “ne pişirsem” diye düşünmek istemeyenlerin kullandıkları bir yöntem. Hatta özellikle bu işi meslek olarak yapan, yani menülerini belirleyen ev sahiplerine yemek pişirme hizmeti veren kişiler, şirketler var. Ev sahipleri haftalık menülerini, varsa evdeki kişilerin gıda intoleranslarını, uyguladıkları diyetleri belirliyor ve o kişi/ler onların evlerine gidip ya da kendi evlerinde bu yemekleri pişiriyorlar. Son yıllarda ülkemizde de büyük kentlerde yoğun çalışan insanlar, zaman zaman haftada bir gün yemek pişirip, dondurarak bütün haftayı geçirmeyi tercih edebiliyorlar. Hatta bu yöntemi aylık olarak uygulayanlar bile var.
Bu yöntemin ana fikri, hayatınızı kolaylaştırmak adına, bazılarını daha sonraya saklayabilmeniz için haftanın sadece bir günü, daha fazla porsiyonlarda yemek pişirmek. Yiyeceğiniz yemekleri bu şekilde organize ederek; zamandan, paradan ve emekten tasarruf etmenizi sağlamak. Bu yazıda size Toplu Pişirme yöntemiyle ilgili bazı ayrıntılar vermeye ve bu yöntemi uygulamak isteyenlerin göz önünde bulundurmaları gereken temel unsurları anlatmaya çalışacağız.
Batch Cooking (Toplu Yemek Pişirme) Faydaları Nelerdir?
1. Maliyeti Daha Ucuzdur
Evde yemek pişirmenin her zaman dışarıdan hazır yemek almaktan çok daha ucuza mal olduğu herkesin bildiği bir gerçek. Toplu Pişirme ile malzeme alışverişini de toplu yapacağınız için, daha fazla tasarruf edeceksiniz. Ayrıca yemekleri planlayarak yaptığınız için israfın da önüne geçmiş olacaksınız ve yemekleri çöpe atma işinin nasıl ortadan kalktığını fark edeceksiniz.
2. Zaman kazandırır
Toplu yemek pişirirken, her gün ne pişireceğinizi düşünmek için zaman harcamanıza gerek kalmayacak. İnternette veya yemek kitaplarında tarif arayarak zaman veya enerji harcamak yerine, sadece dondurucuya bakıp karar verebileceksiniz! Bir haftalık yemek hazırlayacaksanız, pişirme için ayıracağınız süre dışında, yapacağınız alışveriş muhtemelen 1-3 saatinizi alacaktır. Eğer bir ay boyunca yemek üzere toplu pişirecekseniz, bu süre 3-6 saat sürecektir. Ve her durumda bu süreler, her gün yemek pişirmeye ayıracağınız toplam süreden daha kısa olacaktır.
3. Sağlıklıdır
Toplu pişirme ile, süpermarketlerden hazır yemek almak veya dışarıdan paket servis sipariş etmek yerine, işte geçirdiğiniz yoğun ve yorucu bir günün ardından eve geldiğinizde, elinizin altında sağlıklı, kendi pişirdiğiniz yemekleriniz olur. Artık buzdolabında ya da dondurucuda pişmiş yiyecekleriniz vardır, sağlıksız şeyler atıştırmanıza gerek kalmaz. Tek yapmanız gereken onları ısıtıp yemektir. Ayrıca gıdaları dondurmak, onların besin değerlerini değiştirmez. Belki bazılarının dokusu değişir, ancak bu o yiyecekleri sizin için daha az sağlıklı yapmaz. Toplu pişirme, aynı zamanda yediklerinizin kontrolünün sizde olduğu anlamına da gelir. Malzeme olarak bildiğiniz ürünleri kullanırsınız ve hangi besinlere ihtiyacınız varsa yapacağınız yemeklere onları eklersiniz.
4. Eğlencelidir
Malum çocuklar anne babalarıyla vakit geçirmeyi çok severler. Böylece belki de yemek yapmayı çocuklarla geçireceğiniz kaliteli bir zamana dönüştürebilirsiniz. Toplu yemek pişirme, tarifleri seçip porsiyonlara bölmek veya üzerine yapıştırılacak etiketleri onların yazmalarına izin vererek, onları sürece dahil edebileceğiniz bir aktivite haline de gelebilir.
Dondurulmaya uygun gıdalar:
✅ Meyveler, oldukça çabuk bozulabilen ancak dondurmak için uygun gıdalardır. Çoğu meyve, kabuğunu soyduğunuzda ve porsiyonlara ayırdığınızda dondurmaya uygun hale gelir. Örneğin, çilek, yaban mersini, böğürtlen, erik ve kiraz gibi meyveler dondurulabilir. Böylece meyveleri çürütmeden, fazla yiyecek israfından da kurtulmuş olursunuz!
✅ Çoğu sebze dondurulabilir. Bunu daha kolay hale getirmek için porsiyonlar halinde doğramanız iyi olur. Lahana, salatalık, kereviz ve patates dondurmaya elverişli olmayan sebzelerdendir.
✅ Süt, ekmek ve tereyağı gibi temel şeyler rahatlıkla dondurulabilir.
✅ Tüm et ve balıklar dondurulabilir. Bunları porsiyonlar halinde dondurun ki, kullanacağınız zaman yalnızca ihtiyacınız olanı çözdürerek israftan da kurtulun.
✅ Taze otlar, pişmiş pirinç, tahıllar ve hatta pişmiş tüm yemekler gerektiğinde dondurulabilir ve ihtiyaç kadarı çözdürülebilir.
Dondurulmaması gereken gıdalar:
❎ Kızarmış yiyecekler dondurmaya uygun değildirler.
❎ Çiğ yenecek sebzeler de dondurulmamalıdır.
❎ Meyveleri dondurduğunuzda, çözüldüğünde onları olduğu gibi yiyemezsiniz ancak püre, reçel, dondurma vb. yapmak için kullanabilirsiniz.
❎ Çiğ yumurtaları asla kabuklarıyla dondurmamak gerekir. İçindeki sıvı genleşir ve kabuklar çatlar. Bununla birlikte, eğer yumurtaları çırparsanız, bunları sızdırmaz kaplarda dondurarak saklayabilirsiniz.
❎ Çiğ veya pişmiş patatesler dondurulduğunda renkleri değişir.
❎ Mayonez, yumurta akı veya beze.
❎ Ekşi krema, krem peynir veya süt bazlı soslar.
Toplu Pişirmeye Nereden Başlamalı?
Pişireceğiniz Yemekleri Planlayın
1- Hangi pişmiş yiyecekleri dondurmak istediğinize, istediğiniz şeyin yemek pişirmek mi yoksa sadece malzeme hazırlamak mı olduğuna ve toplamda kaç öğün yemek yapmayı istediğinize karar verin.
2- Pişireceğiniz yemeklerin birbiriyle birleşebilecek, öğünlerde birlikte tüketebileceğiniz yiyecekler olmasına özen gösterin. Uygulamayı planladığınız tüm tarifleri gözden geçirin ve ayrıntılı bir alışveriş listesi yapın. Ve dondurulmaya uygun yiyecekleri seçmeyi unutmayın.
Yemekleri pişirin
1- Yemekleri dondurarak saklamak için gerekli malzemelerin evde olup olmadığını kontrol edin. Alışverişe mutlaka listenizle çıkın.
2- Yemekleri nasıl pişireceğinizi planlayın. Mutfağınızdaki pişirme alet ve cihazlarını ve uygulayacağınız tarifleri düşünün. Fırın, ocak, Airfryer gibi hazır pişiriciler, fritöz vb. aletlerle bir pişirme düzeni planlayın.
Yiyecekleri Paketleyin ve Etiketleyin
1- Pişirdiklerinizi nasıl paketleyeceğinize karar verin. Sızdırmaz cam kaplar, buzdolabında saklamak için oldukça uygun olacaktır. Yemekleri dondurucuda saklayacaksanız, bunun için dondurucu/kilitli poşetler daha iyi olur. Ev halkının normalde tek bir öğünde tükettiği yiyecek miktarını tek dondurucu torbasında saklamak, israfı önlemek için her zaman iyi bir yöntemdir.
2- Yiyeceklerinizi paketledikten sonra etiketleyin. Dondurucu poşete yazmak için kalıcı bir kalem kullanın. Etikete içeriğinin ne olduğunu ve pişme tarihini yazın.
Yiyeceklerinizi buzdolabına veya derin dondurucuya yerleştirin
Çoğu et yemeği buzdolabında 4-5 gün saklanabilir. Bitkisel bazlı gıdalar için (tahıl gibi) bu süre 5-7’ye kadar çıkabilir. Genel olarak çoğu yemek dondurucuda 4 aya kadar dayanabilir. Dondurulmuş gıdaların besin değerleri hakkında ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Ve artık yemek zamanı!
Bu yöntemle yemek pişirmek için daha az zamanınızı alacak, geri kalan her şey için daha fazla zamanınız olacak. Şimdi sadece hazırladığınız yemeği ısıtmak kaldı. Dondurduğunuz bir yemeği yiyecekseniz, yemeyi planladığınız günden bir gün öncesinde buzdolabı kısmına indirin. Ardından bir tencereye, tavaya veya fırın kabına alın ve ısıtın. Bazı yiyeceklerin ısıtılmasıyla ilgili özelliklere dikkat etmeyi unutmayın.
Son Yorumlar